Migráció

Migrációs tendenciák Európában

Koller Inez

Az Európai Parlament évek óta közös bevándorlás- és menekültpolitika kialakítását szorgalmazza, ám egyben fenntartja az egyhangú döntéshozatal gyakorlatát minden bevándorlással kapcsolatos ügyben. Ez rávilágít arra, hogy az 1999-ben, Tamperében tartott csúcson kitűzött cél, mely szerint a közösséget a szabadság, a biztonság és a jog fundamentumai alapján egységes térséggé kell formálni, miért is ítéltetett kudarcra. A kívülről érkező humanitárius vészhelyzet és a belső demográfiai válság előszele már érezteti hatását, mely előbb-utóbb lépéskényszerbe hozza az Európai Uniót (EU). Hogy mégis miért késlekedik a felismerést követő tényleges és hatékony együttműködés? A befogadó uniós országok érdekellentétei akadályozzák a közös szintre emelés lehetőségét, mely érdekellentétek nagyrészt a sokdimenziós migrációs tendenciákban keresendők. Tanulmányom e dimenziók feltérképezésére irányul.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Globális folyamatok - a jövő kihívásai (tanulmánykötet) www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Laufer Balázs: A migráció és terrorizmus a nemzetbiztonsági szolgálatok szemszögéből
Hajduk Annamária: Esély vagy veszély? Bevándorlás Magyarországra
Karoliny Eszter - Mohay Ágoston: A nemzetközi migráció jogi keretei
Rédei L. Mária: Hungarian flow 1956-1992
ERESER Közvélemény és Piackutató Betéti Társaság: Beilleszkedési utak és lehetőségek
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet: A multikulturális és interkulturális nevelés

Országismertetők

Algéria
Egyiptom
Kína
Líbia

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Erdősi Ferenc
A Közel-Kelet közlekedése
645 oldal
Ára: 5000 Ft

Miközben a sajtóban a Közel-Kelet politikai konfliktusairól szóló hírek vannak többségben, a térség minden vonatkozásban létfontosságú közlekedéséről vajmi keveset tudunk.

 
Ezt az adósságot törleszti az első magyar nyelvű könyv, mely részletes ismere-teket ad a közlekedéshálózat geopolitikai/geoökonómiai tényezők által erősen befolyás...

Szilágyi István
Geopolitika
254 oldal
Ára: 2000 Ft

Az elmúlt évtizedekben a közéletben és a közbeszédben, a politikai elemzők és a politikusok, a gazdasági szakértők és a közgazdászok,az újságírók és a hírmagyarázók,a geográfusok és a történészek, a társadalomtudósok és a természettudományok képviselői körében a mindennapos érintkezés során divatossá vált a geopolitika szó használata.
A százé...

Gantner Péter
Magyar diplomaták küzdelme a párizsi békekonferencián
156 oldal
Ára: 2500 Ft

 A második világháborúban Magyarország – az első világháborúhoz hasonlóan – újból a rossz, a vesztes oldalon állt. A büntetés nem is maradt el. A győztesek – bár sokan úgy gondolták, hogy egy igazságos világrendet hoznak létre – nagy csalódást okoztak. Saját érdekeik alapján bosszút álltak. Az igazságos világrend helyett a veszteseket megbüntett...