Migráció

Beilleszkedési utak és lehetőségek

ERESER Közvélemény és Piackutató Betéti Társaság

Magyarországon a külföldi állampolgárságú személyek - magyar állampolgárokhoz viszonyított - aránya nem éri el a 2 százalékot. Nagyságrendileg a külföldi állampolgárok fele, kb. 100 ezer fő tartozik a harmadik országbeliek csoportjába: ők azok, akik nem EU tagországokból származnak, és nem is részesülnek nemzetközi védelembe, hanem tartózkodási, letelepedési/bevándorlási engedéllyel, illetve befogadottként élnek Magyarországon. E migráns csoport sajátossága, hogy nagyobbik részük magyar anyanyelvű, és több mint felük Budapesten és annak vonzáskörzetében lakik. A hazai népességhez képest, a fiatal felnőttek és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők aránya nagyobb körükben.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://ittvagyunk.eu/htmls/tanulmanyok.html?essayID=98


Kapcsolódó anyagok

Nyíri Pál: Új ázsiai migráció Kelet-Európába: a magyarországi kínaiak
Koller Inez: Migrációs tendenciák Európában
Szalayné Sándor Erzsébet: Bevándorlási politika az Európai Unióban és Magyarországon

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...

Szabó Gábor
A globális igazságosság perspektívái és határai
214 oldal
Ára: 2690 Ft

Tartozunk-e bármilyen mértékű felelősséggel egymásért a családunkon, szeretteinken, barátainkon, honfitársainkon túl? Globális szinten mindazokért, akik a bolygónkon laknak, vagy lakni fognak? Az 1970-es évektől kezdve fokozatosan vált a politikai, etikai gondolkodás megkerülhetetlen problémájává a globális igazságosság kérdése. Napjainkban szinte minden, a nemzetk...

Turóczi Ildikó
Boszorkányok, sámánok, varázslók
208 oldal
Ára: 2300 Ft

 Hogy mit jelent egy álom, hogyan lép a vágy a megvalósítás útjára, talán soha nem tudom meg, ha el nem indulok Kamerunba. De megtettem, és Esuföld törzsi királyságában találtam magam, ahol:

- lehet a bőröd színe bármilyen, ha egy másik kontinensről érkezel, akkor fehér ember a neved,
- Godwin még nem tudja, hogy mi a birtoklevél haszna...