Egyetemes történelem

Az ultrakonzervativizmus és az alkotmányosság határmezsgyéjén

Bebesi György

Az 1905-1907-es első orosz forradalom során sorra alakultak meg az ultramonarchista szélsőjobboldal pártjai és politikai szervezetei, létrejött a magát középkori nemzetmentő tradíciók örökösének tartó feketeszázasság, vagyolyan kisebb pártok, mint a Földbirtokosok Összorosz Szövetsége, a Jogrend Párt és a belőle kinövő Alkotmányos Monarchista Jogszövetség, valamint az Egyesült Nemesség Állandó Tanácsa. Jelen tanulmány ezen, egymástól is lényeges jegyekben különböző szervezetek számbavételére tesz kísérletet, bemutatva röviden történetüket, tagságukat, politikai programjukat, és a századelő eseményei­ben játszott szerepüket.


tanulmány letöltése pdf formátumban

ORMOS,HARSÁNYI (ed.) (2004).: Kutatási Füzetek X. Pécs, Pécsi Tudományegyetem.


Országismertetők

Oroszország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...

Turóczi Ildikó
Boszorkányok, sámánok, varázslók
208 oldal
Ára: 2300 Ft

 Hogy mit jelent egy álom, hogyan lép a vágy a megvalósítás útjára, talán soha nem tudom meg, ha el nem indulok Kamerunba. De megtettem, és Esuföld törzsi királyságában találtam magam, ahol:

- lehet a bőröd színe bármilyen, ha egy másik kontinensről érkezel, akkor fehér ember a neved,
- Godwin még nem tudja, hogy mi a birtoklevél haszna...

Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...