Migráció

A brit multikulturalizmus paradoxonja:elkülönült együttélés

Csizmadia Sándor

Napjainkban a multikulturalizmusnak, mint a migráció által előidézett kulturális-civilizációs heterogenizáció tényére megoldást kínáló politikai elméletnek és gyakorlatnak különféle (kanadai, brit, amerikai stb.) értelmezései és alkalmazási módozatai léteznek. A multikulturális társadalmi berendezkedés általában véve idegen kultúráknak egy már nem dominánsnak tekintett nemzeti kultúrával való – a kultúrák egyenértékűségén és partikularitásán alapuló – együttélési feltételeit és kereteit határozza meg a kisebbségi kollektív jogoknak az egyéni jogokkal szembeni hangsúlyozásával. Az angol-szász szellemiségű multikulturalizmushoz képest a bevándorlók integrációja szempontjából másfajta gyakorlatot jelent az európai társadalmi-politikai térben – a kisebbségi kollektív jogokat nem, a kulturális sokszínűség tényét azonban elismerő, „kulturálisan keresztezett”-nek vagy „transzkulturálisnak” nevezett, ám a nemzeti kultúrát továbbra is dominánsnak tekintő, határozottan kommunitárius-ellenes, és univerzális értékeket hangsúlyozó francia republikánus modell.


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Laufer Balázs: A migráció és terrorizmus a nemzetbiztonsági szolgálatok szemszögéből
Hajduk Annamária: Esély vagy veszély? Bevándorlás Magyarországra
Illés Sándor- Michalkó Gábor: A turizmus és migráció néhány összefüggése Magyarországon
Eurydice: A migráns gyermekek integrálása érdekében hozott intézkedések az európai közoktatási rendszerekben

Országismertetők

Egyesült Királyság
India
Nigéria
Pakisztán

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Szabó Gábor
Modern politikai eszmék, ideológiák
66 oldal
Ára: 1000 Ft

A közszférában hivatásukat majdan gyakorlók óhatatlanul találkoznak az államhatalom céljaival, a politikai, társadalmi és gazdasági konfliktusokra adott válaszaival. Minden ilyen célkitűzés és szándék akarva-akaratlanul a politikai eszmék világába visz bennünket. Éppen ezért látszik fontosnak, hogy a hallgatók a napjainkban gyakran tapasztalható eszmei kavalkádban k...

Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...

Erdősi Ferenc
A Közel-Kelet közlekedése
645 oldal
Ára: 5000 Ft

Miközben a sajtóban a Közel-Kelet politikai konfliktusairól szóló hírek vannak többségben, a térség minden vonatkozásban létfontosságú közlekedéséről vajmi keveset tudunk.

 
Ezt az adósságot törleszti az első magyar nyelvű könyv, mely részletes ismere-teket ad a közlekedéshálózat geopolitikai/geoökonómiai tényezők által erősen befolyás...