Egyetemes történelem

A bolsevik társadalomfilozófia genezise

Bátori Zsolt

Minden eszmerendszer politikai cselekvésének alapvető alkotóeleme és mozgatója egyfajta specifikus paradigma, amivel nem csak azt szabja meg, hogy miként látja és értelmezi a „társadalmi valóságot”, hanem pragmatikusan azt is, hogyan kezelheti azt. Különösen érvényes ez olyan eszme és politikai irányzat esetében, mint a marxizmus, mely nyíltan kinyilvánított, mindenekfelett álló szándéka és végcélja a polgári társadalom végérvényes átalakítása volt.
Ennek megfelelően az „alapítóatya”, Marx a politikai bölcselet rendeltetését nem a társadalmi valóság mibenlétéről való utólagos elméletalkotásban, hanem e valóságnak az „elmélet” általi megváltoztatásában látta.


tanulmány letöltése pdf formátumban

ORMOS,HARSÁNYI (ed.) (2005).: Kutatási Füzetek XIII., Ünnepi szám Ormos Mária 75. születésnapjára. Pécs, Pécsi Tudományegyetem.


Országismertetők

Oroszország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Turóczi Ildikó
Boszorkányok, sámánok, varázslók
208 oldal
Ára: 2300 Ft

 Hogy mit jelent egy álom, hogyan lép a vágy a megvalósítás útjára, talán soha nem tudom meg, ha el nem indulok Kamerunba. De megtettem, és Esuföld törzsi királyságában találtam magam, ahol:

- lehet a bőröd színe bármilyen, ha egy másik kontinensről érkezel, akkor fehér ember a neved,
- Godwin még nem tudja, hogy mi a birtoklevél haszna...

Tarrósy István
Afro-ázsiai dinamikák
240 oldal
Ára: 2690 Ft

 A kötet a nemzetközi és geopolitikai stúdiumok számára hiánypótló műként a 21. század globális rendszerét egyre jelentősebben átjáró, azt meghatározó afro-ázsiai kapcsolatokkal, az afro-ázsiai interkontinentális tér szereplői által keltett dinamikákkal foglalkozik. Az egyes fejezetek az alapvető történelmi áttekintések után a mindennapokban tetten érhető...

Szabadi Klaudia
Halj meg, tuszi!
148 oldal
Ára: 1700 Ft

Megbocsátani a megbocsáthatatlant
Húsz évvel ezelőtt, 1994 áprilisában és májusában alig száz nap alatt, közel egymillió embert mészároltak le Ruandában. A mai napig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Szinte felfoghatatlan a népirtásban való tömeges részvétel, ahogyan a különös kegyetlenséggel történő végreh...