Kisebbségkutatás

A magyarországi szerbek

Publikon-line

Dr. Sarosácz György írja: (1) „...a hazánkban élő horvátokra, szerbekre és szlovénekre, a köz­életben, még a sajtóban is, a legtöbb esetben, a délszláv megjelölést használják. Ismeretes, hogy délszláv nemzetiség, vagy népcsoport a valóságban nincsen. Ez a megjelölés a szláv né­pek elhelyezkedésére utal..."

A szerbek térségi elhelyezkedése Magyarországon (1): Mohács és térsége: 10 település, Bé­kés és Csongrád megye: 5 település, Pest és környéke: 10 település.

Az 1990-es népszámlálás adatai szerint Magyarország 2905 polgára vallotta magát szerb nemzetiségűnek, 2953 fő pedig úgy nyilatkozott, hogy szerb az anyanyelve" (2). Az ortodox görögkeleti vallás íratlan törvényei ma is élnek a szerb nép körében és itt maradtak meg a leg­nagyobb mértékben és eredetiségben a szerb nép szokások (3).


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Koller Inez: Kisebbségek a Balkánon
A. Gergely András: Nemzeti vagy etnokulturális kisebbség?
Nyíri Pál: Új kisebbségek Magyarországon: a kínaiak

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Grünhut Zoltán - Vörös Zoltán
Az átalakuló világrend küszöbén
300 oldal
Ára: 2500 Ft

Henry Kissinger a nagysikerű Diplomácia című monográfiájában azt írta: "Minden évszázadban színre lép egy ország, amely szinte bizonyos természeti törvényszerűségként mind hatalmánál fogva, mind pedig szellemi és erkölcsi indíttatásból saját értékrendjének képére formálja át a nemzetközi rendszer egészét". Az amerikai stratéga úgy véli, a 17. században F...

Szarka Evelin
A büszke Kuba
244 oldal
Ára: 2990 Ft

Egy alapos és érdekfeszítő kötet a kubai történelemről, a forradalomtól napjainkig.
 
Az elmúlt évtizedekben sok útleírás, riport született Kubáról, erről a különleges és gyönyörű országról. De alig hozzáférhetők magyarul olyan kiadványok, amelyek tudományos alapossággal vizsgálják azt, hogy hogyan alakul a kubai belpolitika, a demográfia, a...

Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...