Külpolitika

Szerbia külpolitikája a 19-20. század fordulóján

Hornyák Árpád

Ahhoz, hogy megértsük Belgrád politikáját a 19–20. század fordulóján, tisztában kell lennünk vele, hogy a szerb vezetés legfontosabb külpolitikai célja a 19. század elejétől a török uralom alóli felszabadulás és a szerb egység megteremtése volt, és ez a cél az I. világháborúig (némileg sarkítva, hiszen 1878-ban elismerték Szerbia függetlenégét) valójában egyenlő volt a szerb külpolitikával. A századfordulón ez annyiban módosult, hogy a szerb egység megteremtésének óhaja mellett egyre hangsúlyozottabban jelentkezett a tengeri kijárat meg­szerzésének vágya.


tanulmány letöltése pdf formátumban

ORMOS,HARSÁNYI (ed.) (2005).: Kutatási Füzetek XI., Ünnepi szám Harsányi Iván 75. születésnapjára. Pécs, Pécsi Tudományegyetem.


Kapcsolódó anyagok

Tóth Ágnes - Vékás János: Nemzeti és etnikai kisebbségek Magyarországon (a 2001. évi népszámlási adatok rövid összefoglalása)
Reményi Péter: Koszovó – az együttélés nehézségei

Országismertetők

Szerbia és Montenegró

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
AFRIKA TANULMÁNYOK
AFRIKA TANULMÁNYOK X/3.
78 oldal
Ára: 695 Ft

Fókuszban

Wamachinga: az árusok népe a tanzániai nagyvárosokban 
 
Afrika ma
A japán-afrikai kapcsolatok újabb fejezete: a VI. TICAD vállalásai

Afrika tegnap
Tömeges nemi erőszak Ruandában a népirtás alatt

Afrikai z...

Szabó István
A mérhetetlen önkormányzati vagyon
158 oldal
Ára: 2400 Ft

A helyi önkormányzatok költségvetési szektoron kívüli szervezetek útján történő feladatellátása akkor is fontos marad, ha a túlzott decentralizáció ingája most a túlzott központosítás felé tart éppen. A kismonográfia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkormányzati gazdálkodás költségvetésen kívüli szegmensére, ezen belül is az önkormányzati tulajdo...

Turóczi Ildikó
Buen Camino - Jó utat!
152 oldal
Ára: 2000 Ft

A Buen Camino utazás Spanyolországban, 800 kilométeren át, végig a lélek rejtett ösvényein. A testet és lelket egyaránt próbára tevő Út gondolatok és érzések tárháza. Camino, Út, Élet.

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretet...