Könyveink


KOSÁR

db

266 oldal
Ára: 490 Ft

TARRÓSY ISTVÁN

KELET-AFRIKA A FEJLŐDÉS ÚTJÁN

Először 2000-ben jártam Kelet-Afrikában. Visszagondolva, most úgy tűnik, sokkal előbb voltam már ott… – ma pedig szinte mindig valahol azokat a tájakat járom. És mindig visszavágyom. Bennem is, mélyen bent lakozik az a bizonyos „Afrika-vírus”, amely mindig visszavisz Tanzániába, a szövetségi köztársaság részét képező Zanzibár szigetére, Kenyába… – Afrikába.

Bízom abban, hogy a kötet olvasói e munka által is megerősítést kapnak, hogy „Afrikából mindig jön valami új”, és érdemes nyitottan szemlélni, befogadni és megtapasztalni az afrikai valóságot, amelynek felfedezésével saját magunkról és a rohamléptekben átalakulóban lévő globális világról is még többet megtudhatunk.


Ebben a tudományos–ismeretterjesztő monográfiában a szerző Kelet-Afrikát nem földrajzi értelemben járja körbe. Célkitűzése, hogy bemutassa a kelet-afrikai térségi fejlődés regionális szemszögből górcső alá vehető eddigi főbb történelmi állomásait, szereplőit, folyamatait, és mindazokat az intézményesített vagy tervbe vett lépéseket, amelyek elvezethetik a kiszemelt terület államait egy gazdaságilag, szociálisan, technológiailag vett fejlett(ebb) állapotba. Kelet-Afrika alatt e célból a Kelet-afrikai Közösséget és jelenlegi tagállamait vizsgálja.

Tarrósy István, Ph.D. (politikatudomány), a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Politikai Tanulmányok Tanszék adjunktusa, a PTE BTK Afrika Kutatóközpont ügyvezetője, a magyar Afrika-folyóirat, az Afrika Tanulmányok szerkesztőbizottságának elnöke, egyben kiadója. Doktori disszertációját 2009-ben védte meg a PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskolában.

Recenziók a kötetről:
Besenyő János recenziója a kötetről a Honvédségi Szemle 2011, 65. évf. (5.) szeptemberi számában
A. Gergely András recenziója az Afrika Tanulmányok 2011/4. számában

<<< Vissza a könyvekhez

Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...

Szarka Evelin
A büszke Kuba
244 oldal
Ára: 2990 Ft

Egy alapos és érdekfeszítő kötet a kubai történelemről, a forradalomtól napjainkig.
 
Az elmúlt évtizedekben sok útleírás, riport született Kubáról, erről a különleges és gyönyörű országról. De alig hozzáférhetők magyarul olyan kiadványok, amelyek tudományos alapossággal vizsgálják azt, hogy hogyan alakul a kubai belpolitika, a demográfia, a...

Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...