Afrika

Február 1-10

Publikon-line
A következő történelmi események fűzödnek a mai naphoz
Február 1-10. az újkori világtörténelemben
 
 
1977. február 1-jén a dél-afrikai apartheid parlament törvényt fogad el, mely visszaható hatállyal mentesíti a rendőrség és más állami alkalmazottak tagjait „a rendszer érdekében tett cselekményeik felelőssége alól”.
 
1984. február 2-án kétnapos tárgyalássorozat keretében Magyarországra érkezik Margaret Thatcher brit miniszterelnök.
 
1950. február 3-án Angliában letartóztatják Klaus Fuchs német származású, évek óta a szigetországban élő fizikust, a hidrogénbombával kapcsolatos információk Szovjetunióba csempészésének vádjával.
 
1945. február 4-én a Krím-félszigeten található Jaltában kezdődik nyolcnapos értekezletet a három szövetséges nagyhatalom vezetőjének, Winston Churchill brit miniszterelnök, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és Joszif Sztálin szovjet főtitkár részvételével.
 
1969. február 5-én a Palesztin Nemzeti Tanács elnökévé választják Jasszer Arafatot, az Izrael-ellenes merényleteiről ismertté vált Fatah mozgalom vezetőjét.
 
1952. február 6-án, VI. György halálát követően II. Erzsébetet koronázzák Nagy-Britannia királynőjévé.
 
1965. február 7-én az Egyesült Államok bombázni kezdi a Vietnami Demokratikus Köztársaság területét, miközben az ország déli részéről evakuálni kezdik az amerikai állampolgárokat.
 
1954. február 8-án négyhatalmi külügyminiszteri értekezlet kezdődik Berlinben. A felek többek között tárgyalnak a koreai kérdésről, Németország és Ausztria sorsáról, valamint az európai biztonság romló helyzetéről.
 
1961. február 9-én Leonyid Brezsnyev afrikai körútra indul, mely során ellátogat többek közt Marokkóba, Guineába és Ghánába is.

1947. február 10-én a győztes nagyhatalmak Párizsban békeszerződést írnak alá Olaszországgal, Finnországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Romániával. Az egyezmények – többek közt – azóta is számos konfliktust okozó területrendezési következményekkel járnak.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Turóczi Ildikó
Boszorkányok, sámánok, varázslók
208 oldal
Ára: 2300 Ft

 Hogy mit jelent egy álom, hogyan lép a vágy a megvalósítás útjára, talán soha nem tudom meg, ha el nem indulok Kamerunba. De megtettem, és Esuföld törzsi királyságában találtam magam, ahol:

- lehet a bőröd színe bármilyen, ha egy másik kontinensről érkezel, akkor fehér ember a neved,
- Godwin még nem tudja, hogy mi a birtoklevél haszna...

Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...

Póczik Szilveszter
Az iszlám forradalom
192 oldal
Ára: 490 Ft

Az iszlám, illetve arab társadalmak hősies erőfeszítéseit nem lehet részvét nélkül szemlélni, de részrehajlás nélkül kell vizsgálni. A kötet első tanulmányában az iszlám társadalmakban megjelenő politikai radikalizmus nemzetközi politikai valamint belső társadalmi okainak felvázolására tettem kísérletet, miközben felmutattam a nagyhatalmi politikák felelősség...