Politológia

Belpolitikai feszültségek Törökországban

Németh Kamilla
A törökországi belpolitikai feszültségek nemcsak az uniós csatlakozást rekeszthetik meg, hanem az ország további elszigetelődését is előidézhetik.

Nyolc hónappal az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) választási győzelme után az ellenzék még mindig nem tudott beletörődni vereségébe. Legalábbis ezt látszik alátámasztani a Köztársasági Néppárt (CHP) azon igyekezete, hogy betiltassa Tayyip Erdogan kormányfő pártját.

Abdurrahman Yalcinkaya főügyész március 31-én fordult beadványával a török alkotmánybírósághoz, előterjesztése szerint a kormányzó párt tiltott iszlamista tevékenységet folytat. Indítványával nemcsak a párt betiltását szeretné elérni, hanem egyúttal javasolja a miniszterelnök és 70 képviselője mellett Abdullah Gül köztársasági elnök eltiltását is öt évre a politizálástól. A két párt közötti ellentét nem új keletű, több éve tart, igazán konfliktusossá azonban akkor vált, amikor az iszlamista kormánypárt engedélyezte a fejkendő viseletét a diáklányok számára a felsőoktatási intézményekben. Az ellenzék ebben az alkotmányos elveknek ellentmondó szándékot lát és attól fél, hogy a Kemal Atatürk óta szigorúan elválasztott állam és egyház kapcsolatában változás állhat be.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a 11 tagú alkotmánybíróság egyhangúlag fogadta be az indítványt, mely így most a két párt évek óta tartó küzdelmében a CHP mellett tette le voksát.

Törökország politikai helyzetében 2002-ben állt be fordulat, amikor is az AKP úgy nyerte meg a választásokat, hogy 15 év után először egyedüli pártként alakíthatott kormányt. Recep Tayyip Erdogan vezetésével, aki 2003-ban lett miniszterelnök, az AKP nekilátott azon reformok bevezetésének, melyek hosszú távú céljaként az Európai Unióba való integrálódást jelölték meg. Jelenleg azonban éppen e reformok lassulásától, sőt esetleges leállásától tart az egyébként Ankarával szemben kemény és hajlíthatatlan kritériumokat támasztó Unió. Olli Rehn bővítésért felelős biztos kijelentette, hogy a fentebb tárgyalt ügyészi beadvány nem összeegyeztethető egy európai társadalom demokratikus elveivel.

A feszültséggel terhes helyzetet megérezte az isztambuli tőzsde, sőt, a török líra is, mely a fiskális reform óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt a bejelentés nyomán.

Az ügyészség döntését a nemzetközi média meglepődve kommentálta, s a különböző török szervezetek is arra figyelmeztettek, hogy a beadvány elfogadása tovább rontja az amúgy is sérülékeny kapcsolatot a politikai táboron belül.

Elemzők szerint szinte biztosra vehető a több hónapnyi huzavona után a párt betiltatása. Ehhez ugyanis 7 igen szavazatra van szükség a 11 tagú testületben, márpedig 8 jelenlegi bíró az AKP ellenfelének számít. Egyébként Törökországban nem lenne egyedülálló eset egy politikai szervezet betiltatása. 1970 óta erre négy példa is volt, valamennyi párt ellen az volt a kifogás, hogy túlzott teret engedett az iszlámnak. Jelen esetben is ezzel vádolják a kormányt. A 162 oldalas beadvány kevés tényt közöl, ennek ellenére több AKP politikus kommentárját is tartalmazza. Az indítvány elismeri, hogy a kormánypárt programja alkotmányosan megfelelő, ennek ellenére a beterjesztők úgy vélik az Erdogan-kormány éppen e demokratikus elveket akarja felhasználni, hogy elérje valós célját, tehát az iszlám törvénykezés bevezetését Törökországban.

A nehéz helyzet ellenére sem az elnök, sem pedig a kormányfő nem hátrál meg. Abdullah Gül kijelentette, hogy ügyeivel ugyanúgy foglalkozik továbbra is, mint eddig, a kormányfő pedig nem áll el a fejkendő viseletét engedélyező törvénytől. Állítása szerint a nehéz helyzetben pártja egy emberként áll mögötte és mindenki a legrosszabbra van felkészülve. Egyszóval tisztában vannak a helyzet súlyával és biztosak abban, hogy az alkotmánybíróság elítéli őket, ugyanakkor Erdogan leszögezte a döntés mély politikai válságba fogja sodorni Törökországot. Elemzők szerint a kormány egyetlen lehetősége, hogy felgyorsítja az uniós csatlakozást előkészítő reformokat, melyek a kabinet második ciklusa során jelentősen lefékeződtek. Az ankarai kormányzat esélyeit azonban rontja a Törökország felvételét enyhén szólva nem támogató uniós országok magatartása, valamint a szekuláris párt igyekezete az Európához való közeledés megakadályozására. Mindezeken túl továbbra is égető probléma a ciprusi rendezés és a megoldatlan kurdkérdés.

forrás:
http://hvg.hu/vilag/20080401_torokorszag_eu.aspx
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=10960090

kapcsolódó linkek:
http://www.newsweek.com/id/130643
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/03/31/turkey.trial.ap/index.html
http://www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-190716
http://www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-187178
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...

Póczik Szilveszter
Az iszlám forradalom
192 oldal
Ára: 490 Ft

Az iszlám, illetve arab társadalmak hősies erőfeszítéseit nem lehet részvét nélkül szemlélni, de részrehajlás nélkül kell vizsgálni. A kötet első tanulmányában az iszlám társadalmakban megjelenő politikai radikalizmus nemzetközi politikai valamint belső társadalmi okainak felvázolására tettem kísérletet, miközben felmutattam a nagyhatalmi politikák felelősség...

Gantner Péter
Magyar diplomaták küzdelme a párizsi békekonferencián
156 oldal
Ára: 2500 Ft

 A második világháborúban Magyarország – az első világháborúhoz hasonlóan – újból a rossz, a vesztes oldalon állt. A büntetés nem is maradt el. A győztesek – bár sokan úgy gondolták, hogy egy igazságos világrendet hoznak létre – nagy csalódást okoztak. Saját érdekeik alapján bosszút álltak. Az igazságos világrend helyett a veszteseket megbüntett...