Politológia

November 11-20

Publikon-line
A következő történelmi események fűződnek a mai naphoz.
November 11-20, az újkori világtörténelemben

1980. november 11-én hosszas előkészítés után megnyílik 35 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada részvételével a madridi biztonsági és együttműködési konferencia. A tárgyalások főbb napirendi pontjait az emberi jogok, a leszerelési folyamatok, illetve a Szovjetunió afganisztáni intervenciója adják.
 
1961. november 12-én parlamenti választásokat tartanak a Salazar-vezette, fasiszta berendezkedésű Portugáliában. A kormány önkényeskedése miatt az ellenzék bojkottálja a szavazást.
 
1974. november 13-án Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője beszédet mond az ENSZ közgyűlése előtt. A több kormányzat által is terroristának tartott Arafatot, aki beszéde során sem vált meg övére csatolt pisztolyától, a Harmadik Világ országai, valamint a szocialista blokk államfőknek kijáró tisztelettel fogadja.
 
1954. november 14-én Gamal Abdel Nasszer megdönti Egyiptomban Nágib elnök uralmát. Az új rendszer kezdetben a nyugat felé próbál nyitni, azonban a gazdasági segítségnyújtás fejében támasztott politikai feltételek miatt később a Szovjetunió érdekszférájába sodródik.
 
1959. november 15-én, a Bad Godesbergben tartott rendkívüli kongresszuson új irányvonalat fogad el az NSZK Szociáldemokrata Pártja. Az új programot, mely a demokratikus szocializmus ideológiáját intézményesítette, a jóléti állam egyik eszmei alapjának tartja a politikatudomány.
 
1960. november 16-án a katonai diktatúra leveri a három nappal korábban indított felkelést Guatemalában. Az ellenállók Honduras hegyeibe vonulnak vissza, és onnan folytatják a gerillaharcot.
 
1969. november 17-én tárgyalások kezdődnek Helsinkiben az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió képviselői közt a stratégiai fegyverek korlátozásáról (SALT).
 
1941. november 18-án támadásba lendül az angol 8. hadsereg Bernard Montgomery vezetésével Észak-Afrikában.
 
1974. november 19-én a szakszervezetek felhívására országos sztrájknapot tartanak Franciaországban. A tüntetők és a rendőrök több városban is összecsapnak.
 
1975. november 20-án 82 éves korában meghal Francisco Franco Bahamonde generalisszimusz, aki 1939-ben német segítséggel győzi le a köztársasági csapatokat és épít ki fasiszta diktatúrát Spanyolországban.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Póczik Szilveszter
Az iszlám forradalom
192 oldal
Ára: 490 Ft

Az iszlám, illetve arab társadalmak hősies erőfeszítéseit nem lehet részvét nélkül szemlélni, de részrehajlás nélkül kell vizsgálni. A kötet első tanulmányában az iszlám társadalmakban megjelenő politikai radikalizmus nemzetközi politikai valamint belső társadalmi okainak felvázolására tettem kísérletet, miközben felmutattam a nagyhatalmi politikák felelősség...

Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...

Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...