Migráció

Magyarország helye a kínai világkereskedelmi hálózatban

Nyíri Pál

Magyarországon 1989–90-ben hirtelen tömegesen jelentek meg kínaiak, akik felismerték az újonnan liberalizált kelet-európai piacokban rejlő lehetősége- ket. Előbb nagyrészt ingázó, piacokon árujukat saját kezűleg eladó kereskedőként tűntek fel. Később nagy- vagy kiskereskedelemre specializálódó, stabil szállítói és vevőkörrel, sőt nemritkán saját (főleg Kínában, egy-két esetben Magyarországon levő) gyárakkal rendelkező cégek és üzletek tulajdonosaiként jelentek meg. A lehetőségeket oly mértékben kihasználták, hogy – a kínai diaszpóra közösségei történetében először – az import a magyarországi kínaiak legnagyobb üzletágává lett, messze megelőzve az amerikai és nyugat-európai közösségekben domináló vendéglátást.

A tanulmány a megadott webcímről tölthető le.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://menedek.hosting1.deja.hu/files/docs/taborlakok/09.pdf


Kapcsolódó anyagok

Tarrósy István: Kína Afrikára kacsint
Várnai Gergely: A tajvani-kínai konfliktus: Háború vagy béke?
Nyíri Pál: Transznacionalitás és a közvetítő kisebbség-modell: kínai vállalkozók Magyarországon
Nyíri Pál: „Európa Hongkongja”? Kínai–magyar akkulturáció Magyarországon
VMKIK: A magyarországi kínaiak csekély hányada dolgozik a nyugat-dunántúli régióban

Országismertetők

Kína
Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...

Fülöp T. Mariann
A kétszínű Marokkó
280 oldal
Ára: 2900 Ft

„Szerelem volt első látásra. De idővel rájöttem, Marokkó kétszínű. Sokat hazudott nekem. Szinte minden nap becsapott. És volt, hogy meglepett. Pont ezért szerettem. Volt, hogy a fellegekbe repített, volt, hogy a mélybe taszított ez a rejtélyes, kiismerhetetlen, hallatlanul csábító és szeszélyes szerető. Imádni- és gyűlölnivaló egyszerre.”

Marokkóba...

Szilágyi István
Geopolitika
254 oldal
Ára: 2000 Ft

Az elmúlt évtizedekben a közéletben és a közbeszédben, a politikai elemzők és a politikusok, a gazdasági szakértők és a közgazdászok,az újságírók és a hírmagyarázók,a geográfusok és a történészek, a társadalomtudósok és a természettudományok képviselői körében a mindennapos érintkezés során divatossá vált a geopolitika szó használata.
A százé...