Identitástudat

A szakrális, a nemzeti közösségi és az egzotikum élménye

Vörös Gabriella

A tanulmány a csíksomlyói pünkösdi búcsú történetével és megítéléséről ad áttekintést interjúk és szubjektív élmények segítségével. A szerző a tömeget motiváló élmények három kategóriáját különíti el: egyrészt a szakrális élmény lehetőségét, másrészt a nemzeti közösségélményt, harmadrészt pedig az egzotikum iránti vonzódást.


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu, 2006.02.01.


Kapcsolódó anyagok

Kertész Ágnes-Takács András: István után 1000 évvel: újtáltosság Magyarországon az ezredfordulón
A. Gergely András: Politikai turizmus, avagy az emlékezet kalandjának forrósodása

Országismertetők

Románia

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Erdősi Ferenc
A Közel-Kelet közlekedése
645 oldal
Ára: 5000 Ft

Miközben a sajtóban a Közel-Kelet politikai konfliktusairól szóló hírek vannak többségben, a térség minden vonatkozásban létfontosságú közlekedéséről vajmi keveset tudunk.

 
Ezt az adósságot törleszti az első magyar nyelvű könyv, mely részletes ismere-teket ad a közlekedéshálózat geopolitikai/geoökonómiai tényezők által erősen befolyás...

Szabó Gábor
Modern politikai eszmék, ideológiák
66 oldal
Ára: 1000 Ft

A közszférában hivatásukat majdan gyakorlók óhatatlanul találkoznak az államhatalom céljaival, a politikai, társadalmi és gazdasági konfliktusokra adott válaszaival. Minden ilyen célkitűzés és szándék akarva-akaratlanul a politikai eszmék világába visz bennünket. Éppen ezért látszik fontosnak, hogy a hallgatók a napjainkban gyakran tapasztalható eszmei kavalkádban k...

Glied Viktor
A halványtól a mélyzöldig - A globális környezetvédelmi mozgalom negyed százada
198 oldal
Ára: 2200 Ft

A globális ökológiai problémák és a klímaváltozás következményei mára mindenki számára érzékelhetővé váltak. Immáron több mint negyven éve feltűnt egy új, sokszínű társadalmi mozgalom, amely több-kevesebb sikerrel veszi fel a küzdelmet a környezetszennyezés és a fenntarthatatlan gazdasági folyamatok, valamint az azokat mozgató szereplők ellen. 

...