Könyveink


KOSÁR

db

320 oldal
Ára: 3290 Ft

PAP NORBERT

MAGYARORSZÁG A BALKÁN ÉS A MEDITERRÁNEUM VONZÁSÁBAN

A KÖTET ÚJBÓL KAPHATÓ A KIADÓNÁL!

Magyarország történelmében mindig kiemelt szerep jutott a dél-európai kapcsolat-rendszernek. Az itt található államok, közvetítő szerepű városok, térségek és kiemelt jelentőségű útvonalak a kezdetektől nagy jelentőséggel bírnak hazánk számára. A honfoglaló magyarság, miután megtelepedett a Kárpát-medencében, szoros, de változó intenzitású kapcsolatot alakított ki mind a Balkán térségével, mind pedig Itáliával.

A történelmi barátságok és néhány esetben a népeink közötti konfliktusos viszonyok is befolyásolták az együttműködés lehetőségeit, vagy éppen megszabták korlátait. Pap Norbert kutatásai a dinamikusan fejlődő balkáni és mediterrán kapcsolatrendszer részleteit, földrajzi sajátosságait veszik számba magyar szempontból.

A kötet az elmúlt két évtized változásait tekinti át részletesen. A rendszerváltozás Magyar-ország számára éppen ebben a nagytérségi kapcsolatrendszerben hozta a legnagyobb változást. A NATO-hoz való csatlakozásunkkal és Jugoszlávia felbomlásával a biztonságpolitikai kockázatok földrajzi mintázata megváltozott. A korábban a szinte kizárólag a Kelet-Nyugat tengely mentén történő önmeghatározásunk viszonyítási pontjai átalakulóban vannak. A Dél felértékelődik, lehetőségeket és fenyegetéseket egyaránt képez számunkra. Míg Európa mind nagyobb része integrálódik, egy hatalmas lyuk éppen itt, a Nyugat-Balkán területén képez erős érzelmeket és bizonytalanságot.

Pap Norbert (40) magyar geográfus, egyetemi oktató, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának alapítója, tíz éve igazgatója. Oktatási és kutatási területei a politikai földrajz, a regionális politika, a mediterrán világ és a Balkán térségének geopolitikai kérdései. Eddig megjelent fontosabb, a témakörben írt művei a „Törésvonalak Dél-Európában” (2001), „A Balkán „kis” politikai földrajza” (2007), a „L'Ungheria ed il Mediterraneo. Il carattere geografico dei rapporti fra l'Ungheria e gli stati dell' Europa meridionale” (2008).

A kötetből részleteket olvashat itt!

<<< Vissza a könyvekhez

Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Marsai Viktor - Hettyey András
Szomália - állami összeomlás és konszolidáció Afrika Szarván
210 oldal
Ára: 2490 Ft

Szomália kapcsán mindenki hozzászokott a rossz hírekhez. Háború, kalóz-kodás, merényletek, robbantás, államkudarc, lázadók, iszlamisták, a „Nyugat” csődje – ezek azok a fogalmak, amelyeket a legtöbben ehhez a kelet-afrikai országhoz kapcsolnak.

De melyek azok az okok, amelyek ide vezettek, és hogyan élnek az emberek Afrika Szarván? Két fiatal kutató, ...

Glied Viktor
A halványtól a mélyzöldig - A globális környezetvédelmi mozgalom negyed százada
198 oldal
Ára: 2200 Ft

A globális ökológiai problémák és a klímaváltozás következményei mára mindenki számára érzékelhetővé váltak. Immáron több mint negyven éve feltűnt egy új, sokszínű társadalmi mozgalom, amely több-kevesebb sikerrel veszi fel a küzdelmet a környezetszennyezés és a fenntarthatatlan gazdasági folyamatok, valamint az azokat mozgató szereplők ellen. 

...

Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...