Politológia

Győri kismonográfiák sorozat

Publikon Kiadó
A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola (alapítva 2004) Regionális és Gazdaságtudományi kismonográfiák sorozata.

Rendelje meg a kismonográfia sorozat köteteit 2400 forintos áron.
1. PULI EDIT: EGYENRUHA HELYETT EGYÉNISÉG - A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSSZERVEZÉS ÚJ ÚTJA
A hátrányos helyzetű terek szociális szolgáltatásszervezésének napi gyakorlatában dolgozó szakemberek, valamint a helyi döntés-előkészítésben és döntéshozatalban közreműködők jól érzékelik a finanszírozás és a szociális szükségletek feszülő ellentéteit, az önkormányzati rendszerhez kötött szervezési formák egyenruhába bújtatott elvi hatékonyságának esetlegességeit. A monográfia arról szól, hogyan lehetne és kellene figyelembe venni e terek egyéniségeit a szolgáltatásszervezés szabályozásában, tehát szól a jogalkotóhoz is. Célja az, hogy reflektív összefüggéseket tárjon fel a szervezés tényezői között, s leírjon egy alternatív, megújító szemléletű modellt, kifejezetten a Nyugat-dunántúli régió példáján keresztül.

2. SZABÓ ISTVÁN: A MÉRHETETLEN ÖNKORMÁNYZATI VAGYON
A helyi önkormányzatok költségvetési szektoron kívüli szervezetek útján történő feladatellátása akkor is fontos marad, ha a túlzott decentralizáció ingája most a túlzott központosítás felé tart éppen. A kismonográfia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkormányzati gazdálkodás költségvetésen kívüli szegmensére, ezen belül is az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működési jellemzőire. Társadalmi és gazdasági jelentősége abban rejlik, hogy rávilágítson azon megoldásra váró problémákra, amely szerint a jelenlegi államháztartási információs rendszer alkalmatlan a közpolitikai döntések pénzügyi hatásainak reprezentálására, az államháztartási vagyon helyzetének bemutatására. Ajánlom e könyvet az önkormányzati szektor döntéshozói részére, ugyanis e vállalati kör alkalmas arra, hogy a képviselőtestület politikai felügyelete alól számos forrás és fontos döntés kikerüljön.

3. JUHÁSZ TÍMEA: CSALÁDBARÁT MUNKAHELYEK, CSALÁDBARÁT SZERVEZETEK
A munka és magánélet összehangolása napjaink egyik igen aktuális problémája. A kérdés nemcsak a munkavállalóknak okoz nehézségeket, de a munkáltatókkal szemben is számos követelményt támaszt, miközben lehetőségeket is rejt magában, így erősítve a dolgozók és a szervezetek közötti sikeres kooperációt.
A szerző három területen, az egyén, a szervezetek és az állam szintjén mutatja be a családbarát szemléletű foglalkoztatást, annak elméleti és gyakorlati összefüggéseit, segítve mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak a munka és magánélet összeegyezetésének minél sikeresebb megvalósítását.

4. GYÖMÖREI TAMÁS: AZ ÖNKORMÁNYZATOK SPORTFINANSZÍROZÁSA MAGYARORSZÁGON
Sport és állam: vagy sport és gazdaság? Hazánkban a rendszerváltozás után gyakran került felszínre a sport finanszírozási kérdéskörében, hogy milyen mértékben és mely részében kapcsolódjon a sport az állami befolyásolás kényelmesebb rendszeréhez – akár közvetlenül, vagy közvetve az önkormányzatokon keresztül –, vagy törekedjen független, mondhatni szabadabb pályán fejlődésre. Az ágazatban, de széles társadalmi közösségben is éles viták alakulnak ki a kapcsolatok minőségének és erősségének meghatározásában. A két szélső póluson „A Sport tartsa el önmagát”, illetve „A Sport nemzeti ügy” kijelentésekkel találkozhatunk. Monográfiámmal éppen e rendkívül széles mezőn való eligazodáshoz kívántam hozzájárulni.

5. EISINGERNÉ BALASSA BOGLÁRKA: ÉDESEM VAGY MOSTOHÁK? VÁSÁRLÁSI DÖNTÉSEK MOZAIKCSALÁDOKBAN
Manapság már nem lepődünk meg azon, ha valaki mozaikcsaládban él. Az újfajta családmodellek kialakulását elsősorban a gazdasági és a társadalmi változások indukálták. A mozaikcsaládok vizsgálatával leginkább a pszichológusok és a szociológusok foglalkoznak, de jelen kötetben egy marketing alapú megközelítést olvashatunk. A vásárlási döntés folyamatának és az abban vállalt szerepeknek a vizsgálata új szemléletmóddal egészíti ki a korábbi kutatásokat, feltárja a mozaikcsaládon belüli mechanizmusokat, konfliktusokat és a családtipológiai megközelítések új irányát mutatja be. A monográfiát minden olyan szakembernek és érdeklődő olvasónak ajánlom, aki fontosnak tartja a társadalom és ezen belül új célcsoportok alaposabb megismerését.

6. SÜLE EDIT: LOGISZTIKA AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN
A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.
A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel foglalja össze az időtényező különböző tudományterületek általi megközelítéseit, és részleteiben vizsgálja az időparaméter ellátási láncon belüli megjelenését és szerepét mind a működés, mind a kiszolgálás oldaláról. Süle Edit átfogó és alapos áttekintést nyújt az olvasónak az idő különböző aspektusairól.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Vörös Zoltán (szerk.)
Migráció a 21. században
396 oldal
Ára: 3900 Ft

Napjainkban a migráció okozta társadalmi, gazdasági és politikai hatások kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az államok számára, legyen szó aggasztó mértékű el- és kivándorlásról, vagy a migránsokat befogadó országban időről-időre fellobbanó, együt...

Maxwell Deyes
Springs Pilgrim
152 oldal
Ára: 2000 Ft

This is the first book by Maxwell Deyes, adapted from one of his journals into a travelogue. After completing El Camino de Santiago in 2009, he continued walking across Europe, eventually leading him onto the Hungarian Pilgrims Way in March 2012.
The Hungarian Camino is not yet as well established or developed as the Spanish El Camino. This is perhaps why it can be a more interesting an...

Turóczi Ildikó
Varázslatok, járványok, missziók
149 oldal
Ára: 2300 Ft

Az Afrikát célzó segítés/segítség etikai, erkölcsi dimenziói az Afrika-kutatás, ezen belül pedig az orvosi antropológia és szociológiai, a tényfeltáró újságírás érdekes és figyelmet érdemlő fejezeteit is jelentik. Jelen kötet a terepmu...