Politológia

Január 11-20

Publikon-line
A következő történelmi események fűzödnek a mai naphoz.
Január 11-20, az újkori világtörténelemben
 
 
1970. január 11-én megdöntik Ojukwu, a Nigériáról levált Biafra tartomány kormányzójának hatalmát. Négy nappal később aláírják a feltételnélküli békeegyezményt, mely véget vett az 1966 óta zajló harcoknak.
 
1972. január 12-én megalakul a súlyos harcok árán függetlenné vált Banglades első szabadon választott kormánya.
 
1980. január 13-án Karlsruhéban megalakul a nyugat-németországi „zöldek” országos pártja. A környezetvédelem mellett többek között a katonai leszerelés, a mamutcégek gazdasági korlátozása, a sztrájkjog kiteljesítése és a 35 órás munkahét bevezetése is a párt programjába kerül.
 
1980. január 14-én zárja kétnapos római nagygyűlését az Olasz Kommunista Párt Központi Bizottsága, mely élesen elítéli a Szovjetuniót, valamint a többi szocialista ország vezetését is a lengyelországi eseményekkel kapcsolatban tanúsított álláspontjuk miatt.
 
1951. január 15-én az NDK miniszterelnökének Össznémet Alkotmányozó Tanács létrehozására vonatkozó javaslatára válaszul, Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár átnyújtja előzetes feltételeit (emberi jogi, politikai szabadságjogok garantálása, a kelet-német rendőrség feloszlatása, stb.), melyet Berlinben azonnali elutasítással fogadnak.
 
1975. január 16-án Lisszabonban megállapodást írnak alá Portugália és Angola képviselői az afrikai állam függetlenségéről.
 
1974. január 17-én az egyiptomi és az izraeli hadsereg szétválasztására vonatkozóan Kairóban, Jeruzsálemben és Washingtonban közös megállapodást hoznak nyilvánosságra.
 
1948. január 18-án Dimitrov, a bulgár kommunista párt főtitkára bukaresti látogatásán egy, Lengyelországot, Csehszlovákiát, Romániát, Magyarországot, Bulgáriát, Jugoszláviát, Albániát és Görögországot magában foglaló keletközép-európai államszövetség létrehozásának lehetőségéről beszél.

1983. január 19-én indul haza háromnapos nyugat-németországi körútjáról Gromiko szovjet külügyminiszter, aki elsősorban a katonai leszerelés gyorsítását hangsúlyozza záróbeszédében.
 
1981. január 20-án leteszi esküjét, és megtartja beiktató beszédét Ronald Reagan, az Egyesült Államok új, republikánus elnöke.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...

Szabadi Klaudia
Halj meg, tuszi!
148 oldal
Ára: 1700 Ft

Megbocsátani a megbocsáthatatlant
Húsz évvel ezelőtt, 1994 áprilisában és májusában alig száz nap alatt, közel egymillió embert mészároltak le Ruandában. A mai napig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Szinte felfoghatatlan a népirtásban való tömeges részvétel, ahogyan a különös kegyetlenséggel történő végreh...

Szabó István
A mérhetetlen önkormányzati vagyon
158 oldal
Ára: 2400 Ft

A helyi önkormányzatok költségvetési szektoron kívüli szervezetek útján történő feladatellátása akkor is fontos marad, ha a túlzott decentralizáció ingája most a túlzott központosítás felé tart éppen. A kismonográfia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkormányzati gazdálkodás költségvetésen kívüli szegmensére, ezen belül is az önkormányzati tulajdo...