Politológia

Spanyol terrorista csoportok

Publikon Szerkesztőség
Baszk és muzulmán fegyveresek Hispániában

Szervezet neve: Baszk Haza és Szabadság (Euskadi Ta Askatasuna – ETA)

Története: Az ETA 1958-ban alakult, az EKIN (korabeli baszk nacionalista párt) mérsékelt politikájával elégedetlen fiatal baszk közösség tagjaiból. A szervezet ideológiáját tekintve nacionalista-szeparatista, mely a baszkok önálló államáért harcol. Fontos hangsúlyozni, hogy a történelmi Baszkföld Spanyolország északi partvidékétől Franciaország délnyugati részéig terjed, körülbelül 8-9.000 négyzetkilométert és közel 2 millió embert magába foglalva. Az ETA fő működési területének Spanyolország számít, azonban a szervezet már hajtott végre támadást Franciaországban, sőt Afrikában is. A Franco-diktatúra bukásáig a mozgalom nem tudott igazán aktívvá válni, habár Luis Blanco (Franco katonai parancsnoka, esetleges utóda) meggyilkolásával jelentős mértékben elősegítették a spanyolországi reformfolyamatokat. Az ETA „fénykorszakának” a nyolcvanas éveket tekinthetjük, hiszen a mozgalom ezen évtized alatt közel kétszáz akciót hajtott végre, legkevesebb harmincöt ember halálát okozva. Ugyanebben az időszakban Baszkföld részleges autonómiát kapott, mely azonban nem elégítette ki az ETA szeparatista törekvéseit. A kilencvenes évek során némileg csökkenő tendenciát mutatva, azonban továbbra is súlyos merényleteket elkövetve az ETA fenyegetése kissé csökkent, utoljára 2003-ban hajtottak végre halálos áldozatokat követelő támadást (két rendőr ellen). A mozgalom 2003. március 11-e óta újra kiemelt veszélyforrást jelent, nem közvetlen akciói, hanem esetleges al-Kaida kapcsolatai miatt. Egyes szakértők nem tartják kizártnak, hogy az ETA – és más releváns európai szervezetek, pl.: IRA, Korzikai Nacionalisták, stb. – korábban kiépült hálózatait (fegyver-, információkereskedelem, biztonságos házak, stb.) felhasználva radikális muzulmán-iszlámista csoportok férkőzhetnek be Európába. 
 
Szervezet neve: Abu Nayaf al-Afgani (Abu Dujana al-Afgani – Ansar al-Qaida Europe)

Története: A szervezettel kapcsolatban nagyon kevés információ ismert: összesen egy meghiúsult merényletért (2004-ben a Madrid–Sevilla gyorsvonat ellen tervezett bombatámadásért) vállalták a felelősséget, bár 2004-ben a madridi merényletsorozat után egy mecsetben talált videóüzenetben a mozgalom büszkén hirdette szerepét a március 11-i támadásban. Jelenleg még tisztázatlan, hogy az Abu Nayaf al-Afgani és az Abu Dujana al-Afgani milyen kapcsolatban áll egymással – bár a legvalószínűbb, hogy a két szervezet egy és ugyanaz, illetve kapcsolatban áll az al-Kaidával.  
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...

Biedermann Zsuzsánna
Genocídium és destabilizáció az afrikai nagy tavak régióban
250 oldal
Ára: 2690 Ft

 Amikor a ,,genocídium" szót halljuk, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy népirtás csak távoli helyeken fordulhat elő. Ilyenkor elfelejtjük, hogy a népirtás gyökerei, az előítéletek és a gyűlölködés, minden társadalomban jelen vannak.

 
Ez a könyv az afrikai Nagy Tavak régió három országában (Burundi, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztárs...

Szilágyi István
Geopolitika
254 oldal
Ára: 2000 Ft

Az elmúlt évtizedekben a közéletben és a közbeszédben, a politikai elemzők és a politikusok, a gazdasági szakértők és a közgazdászok,az újságírók és a hírmagyarázók,a geográfusok és a történészek, a társadalomtudósok és a természettudományok képviselői körében a mindennapos érintkezés során divatossá vált a geopolitika szó használata.
A százé...