Politológia

Amerikai csapatmódosítási tervek

Németh Kamilla
Jut is, marad is. Ezzel jellemezhetjük az újabb amerikai csapatmódosítási terveket Irakban.

Bush elnök várhatóan csütörtökön fogja bejelenteni, hogy 15-ről 12 hétre csökkenti az amerikai csapatok harci idejét Irakban, a kivonásokat azonban egyelőre felfüggesztik – olvashatjuk a CNN hírportálján. A Fehér Ház szóvivője, Dana Perino közölte, hogy az elnök azután fog dönteni, hogy meghallgatja személyesen is a csapatok irányításáért felelős David Petraeus tábornokot, illetve az iraki nagykövetet Ryan Crockert.

A két érintett április 8-án már beszámolt a Szenátusnak az iraki háborúval kapcsolatos kérdésekről. Utoljára szeptemberben tettek jelentést, akkor mindketten egyértelműen optimisták voltak. A tábornok ősszel azt nyilatkozta, hogy a csapaterősítéseknek köszönhetően visszaesett az erőszak az országban, a nagykövet pedig hozzátette, hogy mindez utat nyithat a politikai megegyezés felé is. Óvatosabb megfogalmazása ellenére Petraeus iraki fejleményekkel kapcsolatos véleménye továbbra is pozitív, mint megjegyezte az erőszak szeptember óta folyamatosan csökken, a stabilizáció azonban igen törékeny és könnyen megingatható.

Arra a kérdésre, hogy az átmeneti szüneteltetés után folytatódik-e az Irakban állomásoztatott haderő létszámának csökkentése, tábornok azt válaszolta, hogy ez csakis az ottani helyzettől függ. „A háború nem egy lineáris folyamat” – jelentette ki, matematikai nyelvezetet idézve leszögezte „ez kalkulus és nem aritmetika”.

A szóvivő szerint az elnök egyetért ezzel a véleménnyel és a tábornok tanácsát mindenképpen figyelembe veszi, mielőtt a csapatkivonások mellett döntene. Habár George W. Bush reményét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy minél előbb hazatérhessen néhány harcoló alakulat, garanciát ugyanakkor nem vállalt ennek elrendelésére.

A meghallgatás épp kellemetlen időszakra esett, ugyanis éppen akkoriban újultak ki a harcok az amerikai erők és a Muktada al-Szadr síita vezér fegyveres szervezete között. Az összecsapások következtében legkevesebb 25-en vesztették életüket. A tábornok e fejleményekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a milícia mögött Irán áll, amely szerinte a legnagyobb veszélyt jelenti az iraki demokrácia kialakulására.

A háború 2003-as kezdete óta több mint 4000 amerikai katona vesztette életét, a katonai műveletek és a folyamatos iraki ott-tartózkodás költsége megközelítőleg 600 milliárd dollárra rúg. Az amerikaiak többsége legszívesebben véget vetne a megszállásnak, és hazarendelné a katonákat, a CNN legújabb közvélemény-kutatása szerint a lakosság kétharmada ellenzi a konfliktust.

forrás:
http://www.memri.org/bin/articles.cgi?Page=countries&Area=iraq&ID=SP188308
http://www.economist.com/daily/news/displaystory.cfm?story_id=11002018
http://edition.cnn.com/2008/POLITICS/04/10/bush.speech/index.html
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Biedermann Zsuzsánna
Genocídium és destabilizáció az afrikai nagy tavak régióban
250 oldal
Ára: 2690 Ft

 Amikor a ,,genocídium" szót halljuk, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy népirtás csak távoli helyeken fordulhat elő. Ilyenkor elfelejtjük, hogy a népirtás gyökerei, az előítéletek és a gyűlölködés, minden társadalomban jelen vannak.

 
Ez a könyv az afrikai Nagy Tavak régió három országában (Burundi, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztárs...

Tuka Ágnes - Glied Viktor (szerk.)
Pécs a többszintű kormányzás csapdájában
362 oldal
Ára: 3000 Ft

Pécs egyedülálló lehetőséget kapott 2005. október 19-én, mikor Bozóki András kulturális miniszter bejelentette: a baranyai megyeszékhely lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa. A pályázatírás lendülete és a kezdeti dinamizmus a győzelem kihirdetését követően fokozatosan eltűnt, a közös gondolkodás helyét egyre inkább a kapkodás vette át. A program meré...

Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...