Politológia

Január 21-31

Publikon-line
A következő történelmi események fűzödnek a mai naphoz.
Január 21-31, az újkori világtörténelemben
 

1952. január 21-én
Görögországot és Törökországot felveszik a NATO kötelékébe. A két állam már a koreai ENSZ-kontingensben való részvétellel is jelezte csatlakozási szándékát.
 
1963. január 22-én együttműködési szerződést ír alá Párizsban Charles De Gaulle francia köztársasági elnök és Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár.
 
1956. január 23-án Bulganyin szovjet miniszterelnök húsz évre szóló megnemtámadási egyezmény aláírását javasolja az Egyesült Államok elnökének, aki a mindkét állam által elfogadott ENSZ Alapokmány rendelkezéseire hivatkozva – melyek deklarálják a béke iránti elkötelezettség elvét – visszautasítja azt.
 
1965. január 24-én 90 éves korában meghal Winston Churchill a 20. század egyik legjelentősebb brit politikusa.
 
1949. január 25-én a Marshall-segélyre való reagálásképpen a Szovjetunió, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia részvételével megalakul a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST), az akkori szocialista országok gazdasági együttműködési szervezete.
 
1976. január 26-án a kubai kormány hivatalosan is elismeri, hogy a szigetországból önkéntesek utaztak Angolába harcolni „a szocializmus sikere érdekében”.
 
1973. január 27-én Párizsban aláírják a fegyverszüneti egyezményt a Vietnami Demokratikus Köztársaság, az Egyesült Államok és a Vietnami Köztársaság képviselői. A harcok később ismét kiújulnak, sőt a szomszédos Laosz és Kambodzsa területére is átterjednek.
 
1970. január 28-án Csehszlovákiában eltávolítják a reformistának tartott politikai vezetőket. Alexander Dubceket törökországi nagykövetté nevezik ki, Cernik miniszterelnököt Lubomir Strougal váltja fel.
 
1963. január 29-én Charles De Gaulle francia köztársasági elnök sikeresen megvétózza Nagy-Britannia csatlakozási szándékát a Közös Piachoz.
 
1948. január 30-án egy fanatikus nacionalista meggyilkolja a 79 éves Mahatma Gandhi békepárti indiai politikust.
 
1981. január 31-én kétnapi tárgyalás után a lengyel reformista mozgalomnak sikerül engedményeket kicsikarnia a kormánytól: a munkahét 5 napra való csökkentése mellett, különböző sajtójogosítványokat is ünnepelhet a Szolidaritás.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...

Grünhut Zoltán - Vörös Zoltán
Az átalakuló világrend küszöbén
300 oldal
Ára: 2500 Ft

Henry Kissinger a nagysikerű Diplomácia című monográfiájában azt írta: "Minden évszázadban színre lép egy ország, amely szinte bizonyos természeti törvényszerűségként mind hatalmánál fogva, mind pedig szellemi és erkölcsi indíttatásból saját értékrendjének képére formálja át a nemzetközi rendszer egészét". Az amerikai stratéga úgy véli, a 17. században F...

Baranyai Nóra
Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában
184 oldal
Ára: 2590 Ft

 A nyugat-európai területi autonómiák kialakulásáról, fejlődéséről és működéséről számos elemzés készül, jóval szűkebb azonban a kelet-közép-európai térség törekvéseit vizsgáló munkák köre. Jelen kötet négy, a kárpátaljai ruszin, a morvaországi, a székelyföldi, valamint a sziléziai autonómiamozgalom elemzésén keresztül összegzi a kelet-közép...