Politológia

December 21-31

Publikon-line
A következő történelmi eseményíek fűzödnek a mai naphoz.
December 21-31, az újkori világtörténelemben
 
 
1958. december 21-én a németek alóli felszabadítást vezénylő Szabad Franciaország Bizottságának korábbi megalakítóját és első emberét, Charles De Gaulle-t választják köztársasági elnökké hazájában.
 
1979. december 22-én, több mint három hónapos tárgyalássorozat után, Londonban aláírják a függetlenség kikiáltásának alapdokumentumait a Zimbabwei Hazafias Front képviselői, valamint az angol és a rhodesiai megbízottak.
 
1947. december 23-án tovább nő a feszültség Görögországban, miután a baloldali erők ellenkormány megalakításáról határoznak, mely másnap fel is áll. Az ellenségeskedés rövidesen polgárháborúba torkollik.
 
1914. december 24-én Mary, angol hercegnő jóvoltából 335000 brit katonához jutatnak el a frontra csokoládéval, bonbonnal és más egyéb édességgel töltött rézdobozkákat karácsonyi ajándék gyanánt. A front néhány szakaszán együtt énekelik az ünnepi dalokat a brit, a francia és a német katonák, majd a karácsony végével tovább folytatják véres, milliók halálával járó harcukat.
 
1941. december 25-én a brit gyarmat Hong Kong kapitulálni kénytelen a támadó japán hadsereg előtt.
 
1971. december 26-án az Egyesült Államok légiereje újra bombázni kezdi a Vietnami Demokratikus Köztársaságot.
 
1985. december 27-én palesztin terrorcsoportok egy időben a bécsi és a római repülőtéren is rátámadnak az izraeli EL AL légitársaság járatára várakozó utasokra. Összesen 18-an vesztik életüket, a sebesültek száma meghaladja a százat.
 
1983. december 28-án az Egyesült Államok bejelenti, kilép a számára elfogadhatatlan módon működő UNESCO-ból, mely szervezet költségvetésének majd negyedét finanszírozza.

1940. december 29-én Roosevelt, amerikai elnök bejelenti az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hogy az ország kész fegyverrel támogatni a szabad világ harcát a fasizmus és a nácizmus ellen.
 
1947. december 30-án Mihály román király lemondásra kényszerül, az országban kikiáltják a népköztársaságot.
 
1981. december 31-én Jerry Rawlings repülőszázados zsoldosaival másodszor is megdönti a legális kormányzó hatalmat Ghánában, és Katonai Tanács élén átmenetileg magához ragadja a hatalmat.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Garth Myers
Afrikai városok
264 oldal
Ára: 2690 Ft

Garth Myers könyve világunk egyik legérdekesebb területére kalauzol el bennünket: a városodás, a városiasodás, az urbánus környezet változásait és az ezek eredményezte problémaegyüttest mutatja be afrikai példákon keresztül. A szerző foglalkozik a fejlődés összetett kérdésével, antropológiával és politikai gazdaságtannal egyaránt, miközben olyan településeket...

Gantner Ádám
A szobapincér
224 oldal
Ára: 2790 Ft

 A modernkori nyugati úri osztály és a hazai cselédség metszéspontja  – áhított luxusba csomagolva – Budapesten, egy feddhetetlen hírű, ötcsillagos szállodában. Napjaink Magyarországának lényegében ismeretlen munkahelyi szegletébe kapunk meghívást egy kőkemény kelet-európai történettel, a rendszerváltás veszteseiről. A regényben csak a nevek fiktívek,...

Tarrósy István - Glied Viktor - Vörös Zoltán (szerk.)
Migráció a 21. században
396 oldal
Ára: 3900 Ft

Napjainkban a migráció okozta társadalmi, gazdasági és politikai hatások kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az államok számára, legyen szó aggasztó mértékű el- és kivándorlásról, vagy a migránsokat befogadó országban időről-időre fellobbanó, együt...