Politológia

December 1-10

Publikon-line
A következő történelmi eseményíek fűzödnek a mai naphoz.
December 1-10, az újkori világtörténelemben

1959. december 1-jén hosszú előkészítő tárgyalássorozat után Argentína, Ausztrália, Belgium, Chile, a Dél-afrikai Unió, az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Norvégia, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és Új-Zéland képviselői aláírják az Antarktisz-egyezményt, mely megtilt bárminemű katonai, vagy nukleáris tevékenységet a Déli Sarkon.
 
1971. december 2-án Kelet-Pakisztánban – a későbbi Bangladesben – kitör a függetlenedési háború, mely során a szeparatistákat támogató India két hét alatt térdre kényszeríti a pakisztáni hadsereget.
 
1965. december 3-án az ENSZ Közgyűlése elfogadja azt előterjesztését, melyben 28 afrikai ország a kontinens atommentes övezetté nyilvánítását követeli. A Dél-afrikai Köztársaság, Franciaország és Portugália távol marad a szavazástól.
 
1954. december 4-én az ENSZ Közgyűlése határozatot hoz a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felállításáról, melynek elsődleges feladata az atomenergia békés, közhasznú felhasználásának ellenőrzése lesz.
 
1977. december 5-én tartják Tripoliban záróülésüket a házigazda Líbia, valamint Szíria, Algéria, Irak, Dél-Jemen, illetve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet képviselői. Közös nyilatkozatukban mélységesen elítélik Egyiptomot, annak „kapitulációs”, vagyis Izrael irányában megnyilvánuló békepolitikája miatt.
 
1945. december 6-án az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, mintegy 3,25 milliárd dolláros pénzügyi és kereskedelmi megállapodást ír alá.
 
1985. december 7-én Daccában, Banglades fővárosában Bután, a Maldív Köztársaság, Nepál, Pakisztán, Sri Lanka és Banglades képviselői szerződést írnak alá a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség létrehozásáról.
 
1958. december 8-án hatnapos összafrikai konferencia kezdődik Accrában, Ghána fővárosában, melyen a kontinens független államai közül egyedül a Dél-afrikai Unió nem képviselteti magát.
 
1980. december 9-én Leonyid Brezsnyev beszédet tart Delhiben az Indiai-óceán szigetein létesült katonai támaszpontok felszámolásáról. Ötpontos programját később Brezsnyev-doktrínaként emlegetik.
 
1961. december 10-én John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke hozzájárul tízezer amerikai „katonai tanácsadó” Dél-Vietnamba küldéséhez, melyet Észak-Vietnam a genfi egyezmény megszegéseként értelmez. 
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Turóczi Ildikó
Buen Camino - Jó utat!
152 oldal
Ára: 2000 Ft

A Buen Camino utazás Spanyolországban, 800 kilométeren át, végig a lélek rejtett ösvényein. A testet és lelket egyaránt próbára tevő Út gondolatok és érzések tárháza. Camino, Út, Élet.

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretet...

Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...

Turóczi Ildikó
Varázslatok, járványok, missziók
149 oldal
Ára: 2300 Ft

Az Afrikát célzó segítés/segítség etikai, erkölcsi dimenziói az Afrika-kutatás, ezen belül pedig az orvosi antropológia és szociológiai, a tényfeltáró újságírás érdekes és figyelmet érdemlő fejezeteit is jelentik. Jelen kötet a terepmu...