Politológia

December 11-20

Publikon-line
A következő történelmi eseményíek fűzödnek a mai naphoz.
December 11-20, az újkori világtörténelemben

1973. december 11-én Willy Brandt nyugatnémet kancellár Prágába érkezik hivatalos tárgyalásokra. Kétnapos látogatása során a felek szerződést írnak alá az NSZK és Csehszlovákia viszonyának rendezéséről, mely a nemzetközi jogellenes Müncheni Egyezményt végérvényesen hatálytalanítja.

1959. december 12-én az ENSZ Közgyűlése határozatban szólítja fel Franciaországot bárminemű nukleáris kísérleti robbantás felfüggesztésére.

1981. december 13-án Jaruzelski tábornok, a Szolidaritás elnevezésű ellenzéki mozgalom sztrájkfelhívásai és tüntetései nyomán szükségállapotot hirdet Lengyelországban. 21 taggal Nemzeti Megmentési Katonai Tanácsot hoznak létre az „anarchikus válság” felszámolása érdekében.

1955. december 14-én 16 új tagállammal bővül az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ). Az új részes felek: Albánia, Ausztria, Bulgária, Ceylon, Jordánia, Finnország, Írország, Kambodzsa, Laosz, Líbia, Nepál, Magyarország, Olaszország, Románia, Portugália és Spanyolország.
 
1975. december 15-én a Kínai Népköztársaság és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot ad ki a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok mielőbbi normalizálásáról.
 
1954. december 16-án Moszkva bejelenti, hogy azonnali hatállyal felbontja a francia-szovjet és a brit-szovjet partnerségi szerződéseket, ha a Párizsi Egyezmények hatályba lépnek.
 
1978. december 17-én a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a nyersolaj árának 14,5%-os emeléséről dönt.
 
1961. december 18-án fegyverszünetet kötnek Kongóban az ott állomásozó ENSZ-csapatok, valamint a szeparatista katangai milíciák. A megállapodás azonban napokon belül érvényét veszti, és a harcok ismét kiújulnak.
 
1946. december 19-én hosszas, de eredménytelen tárgyalások után háború robban ki Indokínában a gyarmatosító francia csapatok és a függetlenségért harcoló vietnami erők között.
 
1962. december 20-án az ENSZ Közgyűlése végérvényesen leveszi a napirendjéről a hat éve folyamatosan tárgyalt „magyar kérdést”.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Garth Myers
Afrikai városok
264 oldal
Ára: 2690 Ft

Garth Myers könyve világunk egyik legérdekesebb területére kalauzol el bennünket: a városodás, a városiasodás, az urbánus környezet változásait és az ezek eredményezte problémaegyüttest mutatja be afrikai példákon keresztül. A szerző foglalkozik a fejlődés összetett kérdésével, antropológiával és politikai gazdaságtannal egyaránt, miközben olyan településeket...

Klemensits Péter
Páncélos háború Észak-Afrikában (1940–1943)
200 oldal
Ára: 2400 Ft

A háborús hadszínterek közül mindig is az észak-afrikai volt a legkülönlegesebb, különösen az európaiak számára. Az ókori titkok, a hatalmas ismeretlen, a kietlen sivatagok, a kutatók és a hadtörténet rajongók figyelmét is felkeltették az évek során, korántsem véletlenül. A második világháború során olyan parancsnokok szereztek maguknak hírnevet ezen a hadszínt...

Turóczi Ildikó
Buen Camino - Jó utat!
152 oldal
Ára: 2000 Ft

A Buen Camino utazás Spanyolországban, 800 kilométeren át, végig a lélek rejtett ösvényein. A testet és lelket egyaránt próbára tevő Út gondolatok és érzések tárháza. Camino, Út, Élet.

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretet...