Politológia

Indiai terrorista csoportok

Publikon Szerkesztőség
Mozgalmak a Hindusztáni-félszigeten

Szervezet neve: Babbar Khalsa

Története: A Babbar Khalsa egy Északnyugat-Indiában tevékenykedő szikh szeparatista szervezet, melynek fő célja Kalisztánban egy független állam létrehozása. A mozgalom a nyolcvanas évek eleje óta aktív, legelhíresültebb merényletük Indira Ghandi 1984-es meggyilkolása volt, melynek hatására közel 3000 áldozatot követelő szikh-ellenes tüntetéssorozat söpört végig Indián. 1985 júniusában válaszlépésként a Babbar Khalsa – a történelemben első terrorszervként – felrobbantotta az Air India egyik repülőgépét, megölve több mint háromszáz embert. A mozgalom utoljára 2005 májusában hallatott komolyan magáról, amikor egy Delhiben elkövetett dupla robbantásban egy személyt megöltek, 43-at pedig megsebesítettek.

Szervezet neve: Indiai Maoisták Kommunista Pártja (IMKP)

Története: Az illegalitásban működő, a kormány ellen gerillaharcot folytató Indiai Maoisták Kommunista Pártja 2004-ben alakult meg két korábbi radikális kommunista mozgalom egyesüléséből. Az IMKP India több részén is meglehetősen nagy területeket tart ellenőrzése alatt, melyek fenntartásáért közel tíz éve folytat súlyos harcokat a kormány egységei ellen (eddig körülbelül háromszáz halálos áldozata és ötszáz sebesültje volt az összecsapásoknak). Alapideológiáját tekintve az IMKP kommunista szervezet, melyben azonban egyszerre keverednek marxista–leninista, maoista és reformista álláspontok. Az IMKP amúgy is releváns veszélyforrási potenciálját tovább növeli, hogy hasonlóan radikális nepáli rokonszervezetével egyre szorosabb kapcsolatot épít ki, melynek intő jelét 2005 júniusában tapasztalta meg India lakossága, amikor a két gerillacsoport összesen 21 embert mészárolt le Bihar tartományban. 

Szervezet neve: Indiai Diákok Iszlámista Mozgalma

Története: A mozgalmat 1977 áprilisában Uttar Prades alapította az indiai muzulmán diákok integrálása érdekében. A szervezet radikalizálódásának első jelei már a nyolcvanas-kilencvenes években megmutatkoztak (tüntetések, szélsőséges iszlámista kiadványok, stb.), a végső átformálódás azonban csak az ezredforduló környékén valósult meg. Jelenleg a mozgalmat potenciális veszélyforrást jelentő terrorcsoportként tartják számon Indiában és több nyugati államban is. Ideológiája minimálisan sem tér el az általános iszlám fundamentalista, dzsihádista filozófiáktól. A szervezet deklaráltan hindu- és keresztényellenes (illetőleg nyilvánvalóan antiszemita), legfőbb céljuk szent háborúval, forradalmi úton iszlám köztársasággá alakítani India muzulmánok lakta részeit. Működése során általában nálánál szervezettebb és kiépültebb – főleg pakisztáni – terrorszervezetekkel kollaborál, önálló merényletet csak ritkán hajt végre.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
AFRIKA TANULMÁNYOK
AFRIKA TANULMÁNYOK XIII/1-2.
134 oldal
Ára: 1790 Ft

Kelet-afrikai regionális biztonsági kérdések
Monetáris politikai kihívások a szubszaharai régióban
A nők és a földkérdés Kelet-Afrikában
Női genitális csonkítás: múlt és jelen
Az 1994 előtti médiadiskurzus szerepe a háborús nemi erőszak-cselekményekben

Tuka Ágnes - Glied Viktor (szerk.)
Pécs a többszintű kormányzás csapdájában
362 oldal
Ára: 3000 Ft

Pécs egyedülálló lehetőséget kapott 2005. október 19-én, mikor Bozóki András kulturális miniszter bejelentette: a baranyai megyeszékhely lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa. A pályázatírás lendülete és a kezdeti dinamizmus a győzelem kihirdetését követően fokozatosan eltűnt, a közös gondolkodás helyét egyre inkább a kapkodás vette át. A program meré...

Grünhut Zoltán - Vörös Zoltán
Az átalakuló világrend küszöbén
300 oldal
Ára: 2500 Ft

Henry Kissinger a nagysikerű Diplomácia című monográfiájában azt írta: "Minden évszázadban színre lép egy ország, amely szinte bizonyos természeti törvényszerűségként mind hatalmánál fogva, mind pedig szellemi és erkölcsi indíttatásból saját értékrendjének képére formálja át a nemzetközi rendszer egészét". Az amerikai stratéga úgy véli, a 17. században F...