Politológia

November 1-10

Publikon-line
A következő történelmi események fűződnek a mai naphoz.

November 1-10, az újkori világtörténelemben

1952. november 1-jén a csendes-óceáni Marshall-szigeteken az Egyesült Államok felrobbantja első kísérleti hidrogénbombáját.

1949. november 2-án a hágai kerekasztal-konferencia döntése értelmében Hollandia – egy Holland-Indonéz Unió keretében – elismeri az Indonéz Egyesült Államok függetlenségét. 1950-ben Indonézia egységes állammá alakul át, majd 1954 augusztusában felbomlik a Hollandiával közös államunió is.

1975. november 3-án II. Erzsébet angol királynő ünnepélyesen üzembe helyezi az Északi-tengerről a skót partokhoz vezető víz alatti olajvezetéket, melynek építése az 1973-as arab-izraeli háború kapcsán kialakult olajválság hatására vált szükségessé. 

1979. november 4-én mintegy 400 iszlámista fegyveres elfoglalja az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszul ejtve körülbelül 70 embert, akiknek a szabadon bocsátásáért a New Yorkban tartózkodó korábbi iráni elnök, Reza Pahlavi sah kiadatását követelik. A támadást nyilvánosan helyesli az 1979-ben hatalomra került új iráni rezsim, mely kész fegyverrel megakadályozni bármiféle amerikai mentőakciót. A túszok végül 1981. január 20-án szabadulnak ki.

1981. november 5-én Prágában megállapodást írnak alá, melynek értelmében az Egyesült Államok visszaszolgáltatja a második világháború során Csehszlovákiából a nácik által elrabolt, majd Németországból Amerikába került közel 50 tonna arany összértékének egyharmadát. A fennmaradó kétharmadot Washington a Csehszlovákiában történt amerikai tulajdonok államosítása végett tartja vissza.

1984. november 6-án elsöprő szavazattöbbséggel újabb négy évre megválasztják az Egyesült Államok elnökévé a republikánus Ronald Reagent, aki az elektori szavazáson 525-13 arányban győzi le a demokraták jelöltjét.

1941. november 7-én az Egyesült Államok kiterjeszti kölcsönbérleti szerződését a náci Németország által megtámadott Szovjetunióra is, mely értelmében hajószámra indulnak a hadifelszerelések a kommunista államba.

1955. november 8-án kezdetét veszi Genfben a Négyhatalmi külügyminiszteri konferencia második fordulója, melyen a két Németország megfigyelői is jelen vannak. A hosszas tárgyalássorozat alatt számos témát napirendre tűznek – európai biztonság, német kérdés, kelet-nyugati kapcsolatok újjáélesztése, stb. – megállapodás azonban egyetlen kérdés kapcsán sem születik.

1970. november 9-én nyolcvan éves korában meghal Charles De Gaulle francia tábornok, későbbi kormányfő és köztársasági elnök.
 
1942. november 10-én Münchenben találkozik Adolf Hitler és Pierre Laval, a kollaboráns Vichy-kormány politikusa. Hitler bejelenti, hogy a német hadsereg rövidesen bevonul Franciaország még meg nem szállt zónáiba, egyúttal ejtőernyős egységek indulnak Tuniszba Rommel megsegítésére. A megállapodásról értesülve az amerikai hadsereg válaszlépésként elfoglalja az algériai Orant, két tűz közé szorítva az Afrika Korps csapatait.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Vörös Zoltán (szerk.)
Migráció a 21. században
396 oldal
Ára: 3900 Ft

Napjainkban a migráció okozta társadalmi, gazdasági és politikai hatások kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az államok számára, legyen szó aggasztó mértékű el- és kivándorlásról, vagy a migránsokat befogadó országban időről-időre fellobbanó, együt...

AFRIKA TANULMÁNYOK
AFRIKA TANULMÁNYOK XIII/1-2.
134 oldal
Ára: 1790 Ft

Kelet-afrikai regionális biztonsági kérdések
Monetáris politikai kihívások a szubszaharai régióban
A nők és a földkérdés Kelet-Afrikában
Női genitális csonkítás: múlt és jelen
Az 1994 előtti médiadiskurzus szerepe a háborús nemi erőszak-cselekményekben

Glied Viktor
A halványtól a mélyzöldig - A globális környezetvédelmi mozgalom negyed százada
198 oldal
Ára: 2200 Ft

A globális ökológiai problémák és a klímaváltozás következményei mára mindenki számára érzékelhetővé váltak. Immáron több mint negyven éve feltűnt egy új, sokszínű társadalmi mozgalom, amely több-kevesebb sikerrel veszi fel a küzdelmet a környezetszennyezés és a fenntarthatatlan gazdasági folyamatok, valamint az azokat mozgató szereplők ellen. 

...